Louvapedia (FAQ)

INTERVIEW - Brys Marc

1. Gesprek met Marc Brys (MB) :


1.1. Waarom koos u voor OHL?
MB : Als je kiest voor een vrouw dan doe je dat voor meerdere zaken.
Ik zag onmiddellijk dat OHL structureel en infrastructureel top is. De velden zijn top, vier greenkeepers die alle dagen in de weer zijn.  Alle modaliteiten zijn er zoals videoanalyse en geode trainingsvelden. Dit zijn allemaal zaken die een trainer interesseren.
Mijn gesprek met Kuhn Top was uiterst goed. Kuhn Top was goed voorbereid, stelde vragen waar ik echt diep moest over nadenken. Ik was echt verrast.
nadien had ik gesprekken met de CEO, Wim Decorte en ook die gesprekken waren uiterst goed.
Dat alles samen is doorslaggevend geweest.

1.2. Wat als KAA Gent of KRC Genk komen aan de deur kloppen?
MB : In het verleden heb ik die geweigerd. Ik voel me zeer gelukkig hier. Ik heb mijn volledig eigen staf kunnen meebrengen. De medische staf is goed, de jeugdwerking met Mariman is een sterk punt. Ik ben niet zoekende ! De vraag is trouwens hypothetisch, er is nog geen enkel contact geweest. Ik zie hier veel opportuniteiten en voel me goed en gelukkig.

1.3. Waar zie je OHL over 3/5 jaar?
MB : Structureel zitten we top.  Het is hier héél fijn werken. Er is een goede hiërarchie, de samenwerking met de diverse afdelingen is veel beter dan in andere teams. De samenwerking met Leicester is goed en vlot. We genieten van hun kennis. De ambitie van iedereen is gelijklopend met die van Leicester toen die door King Power werd gekocht. In tegenstelling tot wat er normaal gebeurd in de voetbalwereld heeft King Power eerst geïnvesteerd in het structurele en infrastructurele en zal er nu in het sportieve geïnvesteerd worden. Dit is innoverend in de voetbalwereld.

1.4. Hoe verliep de vorige transferperiode en wat kunnen we verwachten tijdens de komende transferperiode.
MB : De vorige transfer was zeer moeilijk. We wisten niet of het 1A of 1B ging worden. De contracten dienden verlengd te worden voor de finalematch en pas voor die finalematch wisten we dat we in 1A zouden spelen. Nieuwe spelers dienden op zéér korte tijd gezocht worden en vastgelegd worden.
De komende mercado zal rustiger worden. We zullen samen met Vande Velde, hoofd scouting en Wim De Corte op zoek gaan naar drie versterkingen.

1.5. Hoe hou je een kaartenpakker als Malinov in bedwang?
MB : Niemand kan zo’n jongen die 100% wil speler zijn zomaar in bedwang houden. We werken er aan door goede analyses. In bedwang houden neen, wel begeleiden. Een kuitenbijter als hij hebben we nodig in het team. Malinov heeft problemen met doseren en dat maakt van hem ook zo’n interessante speler. Gaat altijd voor de volle 100%.
1.6. Hoe zit het met de doorstroming van de jeugd?
MB : Momenteel hebben we 6 jongeren in de A-kern. De opleiding binnen de Academy van Mariman is héél professioneel. De kwaliteit van de jeugdtrainers is hoog. Jeugd laten doorstromen is een generatiewerk en kan pas beoordeeld worden over 4/5 jaar. De huidige zes zitten kort bij het team. Ze zijn goed geïntegreerd en moeten nu binnen de groep groeien.

1.6. Hoe waren de reacties op de splitsing van de A-kern?
MB Eerst en vooral , er is géén B-kern. Alle spelers genieten van dezelfde ondersteuning en faciliteiten. Ze hebben allemaal dezelfde rechten en plichten. Een kern met meer dan 40 spelers is niet functioneel.
De TD heeft vooraf met alle makelaars van de spelers overleg gepleegd, ze werden allemaal op de hoogt gesteld. Ze mochten de club verlaten. Slechts één speler ging op zoek en vond geen ander team. We hebben dan op basis van de leeftijd, het groeipotentieel, de kwetsuurgevoeligheid en zo rekening gehouden voor de opsplitsing van de groep.
De tweede A-kern traint in Kessel-Lo en de scheiding is gemaakt en wordt strikt opgevolgd.
Nu zullen we op zoek gaan om hen onderdak te bieden in een andere club.

1.7. Wie is Marc Brys? Hoe ga je om met scheidsrechterlijke dwalingen?
MB : Dat is frustrerend. Iedereen heeft recht op fouten. Ik kom zelf uit een scheidsrechterlijke familie en heb dus veel respect voor de scheidsrechters , ze hebben recht op respect.
Wel word ik boos zoals die wedstrijd tegen Oostende. Er was geen VAR, maar wat met de backups? Men had met GSM’ s of zo kunnen werken maar dat heeft men allemaal vertikt. En daar heb ik dan ook lak aan. Ik maak me boos, maar hou dat voor in de coulissen. Om af te sluiten de scheidsrechters zijn opener, professioneler en toegankelijker dan vroeger.

1.8 Hoe hou je iedereen met de voetjes op de grond? En komt je vorig leven als agent nog van pas?
MB : Je houdt iedereen met de voetjes op de grond door de positieve en negatieve punten te kunnen aangeven. Door héél oprecht en direct te zijn.
Je stelt duidelijke, ambitieuze doelen en de groep werkt open mee aan die doelen.
Bij de politie leer je stress bestendig te zijn, snel beslissingen te nemen en te reageren in levensbedreigende situaties. Je moet dus snel door hebben wie je voor je hebt, wat je kan verwachten en dat allemaal helpt bij spelers ook. Als coach moet je individuele beoordelingen geven, rekening houdend met de achtergrond van de speler, de familiale situatie en eventuele feiten binnen de groep. Coach zijn was mijn hobby en ik heb er mijn beroep kunnen van maken.

1.9. Onze Jordaanse speler Tamari, hoe pak je die aan als Jordaanse volksheld?
MB : Bij STVV had ik een gelijkaardige speler, die had alleen iets meer volgers, 2.5 miljoen.
Die stond ook onder grote druk van het thuisfront die zorgen voor irreële en irrealistische verwachtingen. Bij Tamari is dat gelijklopend. We praten er veel mee. Hij is vrij geïsoleerd in zijn denken, we moeten hem tijd geven. Hij is héél talentvol en weet dat hij moet vechten voor zijn speelminuten. De verwachting is dat hij snel een basisspeler wordt.

1.10. Uw tactiek is chaos. Gaat dit niet ontrafeld worden?
MB : Daar is de staf mee bezig. Zolang je onder de radar blijft is het ok. Maar nu we scoren tegen enkele toppers wordt alles met een vergrootglas bekeken en geanalyseerd. We hebben minder gevarieerde spelers dan de topclubs en daar wordt op getraind.

1.11. Wat gebeurde re dat Bram Verbiest een rode kaart kreeg?
MB : Bram kreeg 1 week schorsing en 1 week voorwaardelijk en een boete van 1.000 €. Bram heeft geroepen dat het slecht ging, niets meer. De scheidsrechter heeft dit persoonlijk genomen, wat niet e bedoeling was. Na de gele kaart heeft Bram herhaald dat het slecht bleef. Vandaar de rode kaart.
En eigenlijk ging het om een misverstand omwille van het taalverschil en dat hebben we ook kunnen aanbrengen.

Het gesprek met Marc Brys wordt afgesloten. Persoonlijk kan ik garanderen dat hij een zéér oprechte en eerlijke indruk naliet en dat iedereen onder de indruk was van zijn persoon. Marc Brys is iemand die duidelijk weet wat hij wil, waar hij naartoe wil werken en die héél open is. Hij communiceert zeer vlot.
Zelf dankte hij voor de uitnodiging en is bereid steeds in dialoog te gaan.

 

TERUG NAAR OVERZICHT